Meest gestelde vragen

Heb je een vraag over de overlegpraktijk? Bekijk dan onderstaande veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op voor meer informatie.

Hoe werkt de overlegpraktijk?

Met het team van beide partijen, advocaten en deskundigen worden vergaderingen gehouden waarin informatie wordt uitgewisseld en waarin je behoeften en verwachtingen kunt uitspreken. Helder, transparant en in alle redelijkheid. Het is belangrijk dat alle communicatielijnen open blijven: alleen als alle knelpunten worden besproken, kunnen ze ook worden aangepakt.

Can we make different arrangements in a collaborative divorce than in a divorce through the courts?

Many more arrangements can be made by agreement compared to divorce proceedings before a court. The courts only look at the rules and do not take individual wishes, worries, hopes, fears and interests into consideration.

Is de overlegpraktijk niet veel duurder dan mediation?

Eenvoudige conflicten met gelijkwaardige partijen of een klein belang kunnen meestal toe met mediation en dat zullen onze professionals dan ook altijd adviseren. Maar als tijdens een mediationtraject de hulp van deskundigen nodig is, dan loopt het qua kosten al snel in de pas met de overlegpraktijk. Bij de overlegpraktijk zitten de deskundigen echter al vanaf het begin aan tafel en hoeven ze niet meer op de hoogte gebracht te worden hoever het proces is. Dat scheelt tijd en dus geld. Een ander voordeel van vanaf het begin aan tafel is dat zij in een vroeg stadium kunnen reageren op dingen die opkomen, waardoor zaken niet onnodig hoeven te escaleren.

De coach, die de onpartijdige voorzitter is van het ‘overlegpraktijkteam’, zorgt ervoor dat emoties die een succesvolle oplossing bij mediation in de weg zouden zitten tijdig geadresseerd worden

Daarnaast is de overlegpraktijk, doordat elk van de partijen wel een eigen advocaat aan tafel heeft zitten, ook geschikt voor mensen die zich niet vertegenwoordigd zouden voelen met enkel een mediator aan tafel.

Werkt de overlegpraktijk ook als een van de partijen nog erg boos is?

Ja, omdat er een coach is en omdat er individuele advocaten, die allen zijn opgeleid als mediator.  zijn. De boosheid wordt gehoord en gezien en zit daardoor minder in de weg bij het vinden van een oplossing. In het voortraject worden emoties als boosheid, verdriet, onmacht en onzekerheid besproken, zodat het daadwerkelijke overleg veel minder beladen is.

Wat als we er toch niet uitkomen?

Die kans is klein, want dat probeert iedereen aan tafel te voorkomen. Een procedure bij de rechtbank kost veel meer tijd, geld en emotionele last. Daar zit niemand op te wachten. Mocht het onverhoopt toch niet lukken om een oplossing te vinden, dan is mediation ook geen optie meer. In dat geval trekken alle partijen zich terug, ook de advocaten. De in conflict zijnde partijen moeten dan van voren af aan met het traject van een rechtbankprocedure beginnen.

Mag ik mijn eigen financieel adviseur of coach meenemen?

Nee. Het overlegpraktijkteam bestaat uit speciaal hiervoor opgeleide professionals die het proces kennen en voor beide partijen het beste willen. Dus tenzij jouw adviseur of coach een erkende overlegpraktijkprofessional is én geaccepteerd wordt door de partij waarmee je in conflict bent, is het niet mogelijk om deze op te nemen in het overlegpraktijkteam. Daarnaast eindigt de relatie met de professionals als de oplossing een feit is. Je kunt dan dus niet verder gaan met de advocaat, coach of financieel adviseur die de overlegpraktijk begeleid heeft.